op avontuur

Luieren, buiten spelen, door het bos wandelen of schelpen zoeken op het strand. Om daarna met een koud drankje een boekje te lezen bij de ondergaande zon…. Dat is vakantie!

Theoretisch dan, want in de praktijk zit ik nog geen seconde in een stoel of ik hoor:  “Mam, wat kan ik doen? Mam, ik verveel me. Mam…mama!!” Niks doen, een beetje rondscharrelen in de natuur of doelloos op onderzoek uitgaan; we zijn het gewoon niet meer gewend. Ik kán dan wel voorstellen om een stuk te gaan wandelen, maar de kans op een enthousiaste reactie is net zo groot als dat ze uit zichzelf hun vieze sokken in de wasmand doen.

“dus we wandelen niet, maar we gaan op jacht”

Het woord wandelen laat ik tegenwoordig achterwege, wij gaan op jacht! Naar stokken voor op het vuur bijvoorbeeld of naar zo veel mogelijk schelpjes met een klein gaatje er in; regelmatig verzin ik een nieuwe goede reden om op pad te gaan, op vakantie maar ook gewoon thuis in de stad. Er is overal wel een stukje natuur te vinden. Na elk uitstapje komen ze thuis met nieuwe ideeën, een vat vol vragen en zitten we met z’n vieren helemaal in dezelfde vibe. Hun plezier en vindingrijkheid zijn mijn grootste inspiratiebron. Met trotse, blije gezichten vertellen ze over hun mooiste vondsten: “Mam, zie je dat?!”.

Het fijne van buitenspel is dat het minder afgebakend is dan binnen, buiten worden ze creatiever, er is letterlijk en figuurlijk meer ruimte. Of je goed kunt tekenen of rekenen is dan niet meer van belang, gebruik je ogen, je handen en je verbeeldingskracht en de wereld ligt aan je voeten. Sommige kinderen hebben een klein zetje of een idee nodig. Ik help ze graag op gang, want als ze eenmaal los zijn, dan bedenken ze zelf steeds weer nieuwe dingen. Jonge kinderen hebben veel verbeeldingskracht, maar doordat ze “binnen de lijntjes leren kleuren”, raken ze dit beetje bij beetje kwijt. Zonde vind ik dat! Wat de wereld nodig heeft, zijn mensen die in kansen denken. Positieve uitvinders en verbinders die de lijntjes met elkaar verbinden, in plaats van erbinnen te kleuren.

Met ons boekje vol ideeën en vragen wil ik jouw kinderen ook op weg helpen; van tips om een stevige hut te bouwen tot een gekke zoekopdracht om samen op jacht te gaan. Met je eigen knapsack in de hand ben je er helemaal klaar voor! Heb je wel ons boek maar geen knapsack? Zelfs daarvoor hebben we een oplossing bedacht, check het boek!


“ Mam, heb je nog een knapsack-ideetje voor me?”

Ik lig tegenwoordig dus ontspannen in mijn hangmat en hoor af en toe “Mam, heb je nog een knapsack ideetje voor me?” of “Mam, waar is de tape? Het antwoord is eenvoudig: het zit allemaal in de knapsack! En na een eenvoudige pijl en boog maken ze een kruisboog en zelfs een gitaar op basis van dezelfde paar ingrediënten: tape, takken en elastieken. Ik geniet in stilte mee en luister op afstand naar de onderlinge gesprekjes en ideeën die er ontstaan. Vervolgens krijg ik haarfijne uitleg over het afvuur-mechanisme van de kruisboog dat ze hebben bedacht. Ik neem een slok en duik weer lekker in mijn boek, of….. ik ga met ze mee.

Terwijl we nieuwe takken gaan zoeken, stuiten we op een geweldige klimboom, zo’n dikke stam die flink schuin staat met een mooie lage tak als opstap. Ik probeer als eerste naar boven te klimmen, maar blijf halverwege steken. “Mam, je tas!! Mama, je camera!”. Ze hebben gelijk, super lastig klimmen met die spullen om mijn nek. Zodra ik beneden ben om mijn ballast weg te leggen, klimmen zij als een gek naar boven. Het uitzicht is daar boven echt beter dan op de grond krijg ik te horen. En na een tijdje zwaaien ze behendig aan een tak naar beneden, om te ontdekken wat er achter die andere boom schuil gaat. En terwijl we nog een paar stokken oprapen wandelen we lekker door. What’s in a name.